Espoossa on runsaasti vanhoja kartanoita ja osassa niistä toimii kahviloita, jotka ovatkin erinomaisia vierailukohteita. Kartanoilla on usein omaleimainen historiansa ja monesti kahvilavierailu voi olla hyvä tilaisuus oppia alueen paikallishistoriaa tutustumalla kartanoon. Lisäksi kartanokahviloissa tarjonta on usein erinomaista ja siellä voi saada perinteisiä herkkuja, joita ei muualta välttämättä löydy. Toisinaan näitä paikkoja on mahdollista vuokrata myös esimerkiksi juhla- tai kokouskäyttöön, joten tällaisia tiloja on hyvä pitää silmällä myös tulevaisuutta ajatellen. Tutustumme tässä artikkelissa kahteen upeaan kartanoon ja niiden historiaan Espoossa.
Bodomin kartano
Bodom-järvi ja sen lähialue tuo monelle ensimmäisenä varmasti mieleen vanhan murhamysteerin, mutta alue on paljon muutakin. Siellä on upeita ulkoilukohteita ja mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Järven rannalla sijaitsee myös Bodomin kartano, joka on valmistunut vuonna 1797. Kartanoa on sittemmin uudistettu, mutta se on säilyttänyt alkuperäisen viehätyksensä.
Bodomin kartano toimi alun perin karjatilana, mutta myöhemmin omistajat siirtyivät viljan tuotantoon ja sen jälkeen alueella on harjoitettu myös puutarhatuotantoa. Nykyään kartanon omistaa golfklubi. Vaikka Bodomin kartano toimii enemmänkin ravintolana, on siellä mahdollisuus pistäytyä myös lounaalla ja kahvilla. Ruoka onkin tasokasta ja ympäröivät maisemat hellivät kävijöitä.
Tarvaspää CafeZoceria
Tarvaspää kuuluu Suomen kansallisaarteiden listalle ja se sijaitsee Akseli Gallen-Kallelan museon vieressä. Kahvila toimii entisen huvilan tiloissa, joten se tuo myös ripauksen menneisyyttä kävijöiden koettavaksi. Villa Linud, jossa CafeZoceria sijaitsee, otettiin käyttöön virallisesti vuonna 1859.
Huvilaa leimaa rakkaustarina, sillä Feodor Kiseleff rakennutti sen vaimolleen. Feodor Kiseleff ja vaimo Amalia eivät itse saaneet lapsia, mutta Amalian sisko majoittui Kiseleffin omistamassa toisessa kartanossa. Yksi hänen lapsistaan sai miehensä kanssa seitsemän lasta. Näistä seitsemästä lapsesta tytär Mary Helena rakastui Akseli Gallen-Kallelaan ja he muuttivatkin myöhemmin Linudin huvilaan. Gallen-Kallela halusi antaa huvilalle suomenkielisen nimen ja siitä tuli Tarvaspää.
Jo mielenkiintoinen historia ja alueella sijaitseva museo on hyvä syy vierailla Tarvaspää CafeZoceriassa, mutta luonnollisesti tarjolla on myös hyvää kahvia ja herkullisia leivonnaisia, korvapuusteja ja meheviä piirakoita, jotka taatusti vievät nälän mennessään.
Espoon muita kartanoita
Espoossa sijaitsee muitakin kartanoita, joiden yhteydessä toimii ravintola tai kahvila. Näitä voi löytää muun muassa Oittaalta, Luukista ja Nuottaniemestä.